Indexul glicemic – utilitate redusă în alegerea hranei la diabetici

Noutăți Diabet

Indexul glicemic al unui aliment arată cât de repede crește nivelul seric al glucozei după consumul lui. Scopul lui este să ajute pacientul diabetic să-și selecteze adecvat hrana. Pentru a-i testa utilitatea, la un număr de 63 de voluntari sănătoși li s-a măsurat de trei ori glicemia și insulina la 5 ore după consumul a 50 de grame echivalent carbohidrați din pîine albă. Valoarea medie ± eroarea standard masurată a indicelui glicemic a fost de 62 ± 15, insă această valoare prezenta o variabilitate intra-individuală de circa 20% și inter-individuală de circa 25%. Această variabilitate semnificativă în răspunsul individual la ingestia alimentelor cu un anume index glicemic face ca utilitatea acestui indice în alegerea alimentelor pentru diabetici să fie redusă.

Mai multe detalii la:

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/09/06/ajcn.116.137208.abstract